Hva er opsjonshandel

Les vår guide til opsjonshandel, og start å handle med opsjoner.

opsjonshandel

Opsjonshandel er ganske forskjellig fra aksjehandel. Handel med opsjoner kan virke avansert, og risikoen er ofte svært høy. Opsjoner passer nok best for profesjonelle tradere og andre spesielt interesserte. Foruten tradere kan kunnskap om opsjoner være nyttig for arbeidstakere og deltakere i oppstartsbedrifter, dersom man får tilbud om å motta opsjoner som en kompensasjon.

29. mai 2024 av 📈 Opsjonshandel / Opsjonshandel

Begynne med trading nå? Se våre anbefalte handelstjenster.

En opsjon kan være så mangt. Vi har kjøpsopsjoner, salgsopsjoner, vanilla opsjoner, digitale opsjoner, og en rekke andre opsjonstyper.

Hva er en opsjon?

Det er vanlig å definere en opsjon som en fremtidig rett til å kjøpe eller selge et verdipapir til en pris som er avtalt på forhånd. Dette er imidlertid ingen fullstendig definisjon.

Når du kjøper en opsjon, så spekulerer du i et underliggende verdipapir. Vi skal forklare hva dette betyr. Et underliggende verdipapir kan være en aksje, valuta, råvare eller indeks. Når du kjøper opsjonen, så er den basert på det underliggende verdipapiret - for eksempel en bestemt aksje.

Opsjoner kan ha variabel varighet. Noen opsjoner varer bare i 60 sekunder, andre kan vare i 30 dager eller mer. Hvor lang varighet opsjonen har er det du selv som bestemmer når du kjøper opsjonen.

Eksempel på opsjonshandel

La oss si du kjøper en opsjon der aksjer i Google er det underliggende verdipapiret. Du har sterk tro på at aksjen kommer til å stige i verdi i løpet av de neste 5 dagene.

Du investerer 100.000 kroner, og kjøper en binær opsjon hvor du får 80% avkastning dersom Google sin aksjekurs stiger ved utgangen av den 5. dagen.

Etter 5 dager så viser det seg at din prediksjon var riktig. Google aksjen har gått opp i pris (det spiller ingen rolle hvor mye den har gått opp), og du er nå 80.000 kroner rikere (100.000 investert, pluss 80% avkastning er 80.000 kroner).

Dersom du hadde tatt feil, og Google-aksjen hadde falt i verdi (igjen spiller det ikke noen rolle hvor mye den faller dersom du kjøper en binær opsjon), så sitter du igjen med et tap. I noen tilfeller taper man hele investeringen, andre ganger har nettmegleren en refusjonsordning, der du for eksempel får tilbake 15% av investert beløp uansett utfall.

Slik begynner du med opsjonshandel

Det er fullt mulig å begynne med opsjonshandel i Norge. Selv om de fleste norske banker og mange norske meglerhus har begrenset utvalg innen opsjonshandel, finnes det nettbaserte virksomheter som gjør opsjonshandel mulig fra Norge, og da i regulerte former. Nedenfor finner du de praktiske detaljene og noen tips som kan være greit å vite litt om.

Hvordan får jeg en opsjonskonto?

Mange tror at man må skaffe seg en VPS-konto med spesialtilatelse til derivathandel for å handle opsjoner. Det er ikke tilfellet. Faktisk er det veldig enkelt å skaffe seg en opsjonskonto. Du trenger ikke sende inn noen papirer eller gjøre noe spesielt i forkant. Alle (myndige personer) kan få en egen opsjonskonto slik at de kan begynne å handle opsojner.

For å få en egen opsjonskonto må du velge en nettmegler som tilbyr handel med opsjoner (se vår liste over nettmeglere som tilbyr opsjonshandel). Velg en av disse meglerne, og registrer deg - det tar maksimalt 5 minutter og du har en egen opsjonskonto. Da kan du overføre penger til denne kontoen med et kredittkort (noen nettmeglere tilbyr også andre finansieringsløsninger slik som bankoverføring eller PayPal). Med en gang du har penger på kontoen kan du begynne å handle opsjoner.

Skal du handle opsjoner via norsk-registrerte selskaper må du derimot opprette en VPS-konto. Arbeidet før, under, og etter er mye mer omfattende enn forslaget som vi beskriver ovenfor. Benytter du våre anbefalte metode når du oppretter opsjonskonto, oppnår du å spare både tid og penger.

Kostnader ved opsjonshandel

Er det noen avgifter og kurtasje i opsjonshandel?

Når du handler derivater og opsjoner i norske selskaper i opsjonshandel må du betale både kurtasje og en såkalt clearingsavgift til Norsk opsjonssentral.

Dersom du benytter en nettmegler vi anbefaler, unngår du imidlertid disse avgiftene. Dette fordi de fleste av de selskapene har etablert seg utenfor Norge, eller har funnet andre finurlige måter å unngå avgiftssystemet på, slik at det vil bli billigere å handle for deg som kunde.

Risiko

Er det risikabelt å handle med opsjoner?

Alle handelsmuligheter i de finansielle markedene innebærer en viss form for risiko. Det er ikke risikofritt å handle opsjoner, men det samme gjelder om du kjøper aksjer, valuta, råvarer og fond. Ettersom dette er ting som innebærer risiko er det viktig å skaffe seg nødvendig kunnskap om hvilken risiko man står ovenfor når man skal handle med opsjoner.

Det smarteste du kan gjøre for å lære mer om risikoen, er å hente inn råd fra nettmegleren din, som er eksperten på hvilken type risiko akkurat deres produkter medfører.

Invester aldri penger som du ikke har råd til å tape. Dersom du følger denne gyldne regelen kan du se frem mot en spennende og forhåpentligvis inntektsbringende fremtid innen opsjonshandel.

Kurser og informasjon om opsjoner

Hvor får jeg informasjon om opsjoner og prisene på opsjonene?

I nesten alle tilfeller kan du hente alt du trenger av informasjon direkte hos din nettmegler. Nettmegleren din gir deg de siste oppdaterte prisene på opsjoner og underliggende verdipapir, og her får du også oversikt over utvalget av opsjoner som er tilgjengelig for salg. Benytter du andre kilder vil det ofte være forsinket kursinformasjon, men dersom du benytter nettmegleren som informasjonskilde vil det ofte være gratis sanntidsinformasjon som er tilgjengelig.

Beste nettmegler for handel med opsjoner

Det er mange nettmeglere på markedet, og en god del av disse tilbyr opsjonshandel. Vi har kjennskap til flere, og har anbefalt mange (se hovedsiden vår eller finn beskrivelser til den enkelte i navigasjonsfeltet øverst til venstre).

Her er en oversikt over aktuelle nettmeglere.

Anbefalt handelstjeneste

Anbefales: eToro tilbyr investering i aksjer, trading med CFD-er og forskjellige underliggende aktiva. Populær nettmegler i Norge, med millioner av tradere globalt. Besøk eToro hjemmesiden eller prøv deres gratis demo.

Handle opsjoner med CFD-er Prøv opsjonshandel nå

Handle opsjoner på nett

Hvordan handle opsjoner, en praktisk innføring

Bli kjent med hvordan opsjonshandel med CFD-er utføres i praksis via en nettmegler. Vi benytter Plus500, og ser her på hvordan du kan handle opsjoner med CFD-er hos denne nettmegleren.

Hva er en opsjon

Hva er en opsjon?

Opsjon er en rett til å kjøpe eller selge et verdipapir til avtalt tid og pris.

Skatt på opsjoner

Skatt på opsjoner

Det er skatt på opsjoner, men forholdsvis gunstig i forhold til skatt på lønn.

Derivater

Derivater

Derivater er verdipapirer der gevinsten eller tapet beror på utviklingen i det underliggende verdipapiret.

Opsjonsordboken

Ordbok om opsjoner

Liste med forklaringer til vanlige ord og uttrykk for handel med opsjoner.

Kjøpsopsjoner

Kjøpsopsjoner

Lær hva en kjøpsopsjon er, og forskjellen mellom salgs- og kjøpsopsjoner.