Derivater

Derivater er verdipapirer der gevinsten eller tapet beror på utviklingen i det underliggende verdipapiret.

derivater

Derivater er opsjoner, futures, eller forwards. I tillegg finnes det flere derivater som stort sett er en kombinasjon av disse tre.

29. mai 2024 av 📈 Opsjonshandel / Opsjonshandel

Begynne med trading nå? Se våre anbefalte handelstjenster.

Det finnes mange former for derivater, de vanligste er:

  • opsjoner
  • forwards
  • futures
  • + flere mindre viktige derivater

De enkleste og desidert vanligste formene for derivater er altså opsjoner, forwards og futures. Mest vanlig av disse er opsjoner.

I tillegg til de enkleste derivatene, finnes det også et stort antall andre derivater som man lager nye investeringsprodukter av, men som sagt så er det først og fremst opsjoner som har vekket vår interesse, på grunn av mulighetene det gir til å oppnå relativt høy avkastning på svært kort tid, og uten at risikoen blir utålelig.

Derivater og risiko

Derivater brukes ofte som en måte å begrense risiko. Det betyr altså at man kan bruke for eksempel opsjoner til å begrense risikoen, dersom man for eksempel er tungt investert i en aksje, kan man kjøpe eller selge opsjoner hvor den samme aksjen er det underliggende aktiva, og dermed faktisk bruke den opsjonen som en form for å begrense risikoen.

Opsjoner er derfor en mulighet til å begrense risikoen ved kjøp av aksjer (hedging), men dersom du handler opsjoner uten å være eksponert i det underliggende verdipapiret, kan man altså oppnå en skyhøy fortjeneste.

Derivater kan kjøpes uten å være eksponert i det underliggende verdipapiret. De som handler opsjoner gjør ofte dette, ettersom det er en attraktiv og potensielt meget berikende måte å investere på.

Av derivater er det få som er så interessant som opsjoner. Det underliggende til en opsjon kan være alt fra aksjer, råvarer, valuta og indekser.

Derivater blir forøvrig også benyttet utenfor finansverdenen. I næringslivet og i jobbsammenheng brukes også derivater, som et middel til å sikre seg mot det uforutsette, eller som et motivasjonsredskap for å øke prestasjonen til de som mottar derivatet.

Anbefalt handelstjeneste

Anbefales: eToro tilbyr investering i aksjer, trading med CFD-er og forskjellige underliggende aktiva. Populær nettmegler i Norge, med millioner av tradere globalt. Besøk eToro hjemmesiden eller prøv deres gratis demo.

Handle opsjoner med CFD-er Prøv opsjonshandel nå

Handle opsjoner på nett

Hvordan handle opsjoner, en praktisk innføring

Bli kjent med hvordan opsjonshandel med CFD-er utføres i praksis via en nettmegler. Vi benytter Plus500, og ser her på hvordan du kan handle opsjoner med CFD-er hos denne nettmegleren.

Hva er opsjonshandel

Hva er opsjonshandel

Les vår guide til opsjonshandel, og start å handle med opsjoner.

Hva er en opsjon

Hva er en opsjon?

Opsjon er en rett til å kjøpe eller selge et verdipapir til avtalt tid og pris.

Skatt på opsjoner

Skatt på opsjoner

Det er skatt på opsjoner, men forholdsvis gunstig i forhold til skatt på lønn.

Opsjonsordboken

Ordbok om opsjoner

Liste med forklaringer til vanlige ord og uttrykk for handel med opsjoner.

Kjøpsopsjoner

Kjøpsopsjoner

Lær hva en kjøpsopsjon er, og forskjellen mellom salgs- og kjøpsopsjoner.