Hvordan handle opsjoner i Norge

Lær deg å handle opsjoner på nett fra kjente og populære nettmeglere. Les vår guide til hvordan du kan selge og kjøpe opsjoner, og bli kjent med hva som kreves for å begynne med opsjonstrading i Norge.

Handle opsjoner i Norge

Vil du handle opsjoner? Sørg for å velge en seriøs og regulert nettmegler (velg en fra denne listen over meglere), eller prøv deg frem helt uten risiko ved å kjøpe og selge opsjoner med fiktive demo-penger (her er en oversikt over nettmeglere som tilbyr gratis demo og hvor det er mulig å handle i et stort utvalg opsjoner).

29. mai 2024 av 📈 Opsjonshandel / Opsjonshandel

Begynne med trading nå? Se våre anbefalte handelstjenster.

Opsjoner kommer i mange typer og former. I dette mangfoldige utvalget finnes blant annet digitale opsjoner, europeiske opsjoner og amerikanske opsjoner, og i tillegg kommer andre inndelinger som kjøpsopsjoner og salgsopsjoner, samt differansieringer som in-the-money-, out-of-the-money- og at-the-money opsjoner.

Hvorfor opsjonshandel

Det er lett å gå seg vill i jungelen, og man kan lese flere bøker om opsjoner uten egentlig å bli i stand til å tjene penger på opsjoner.

La oss starte med en definisjon av opsjoner, før vi går videre.

Opsjon: En opsjon kan defineres som en rettighet, men ingen plikt, til å kjøpe eller selge et verdipapir eller aktiva til en pris som er avtalt på forhånd. Denne definisjonen er gjerne den offisielle, men utelater da mange former for opsjoner.

Unngå enkelte typer opsjoner

Det finnes svært mange forskjellige typer opsjoner. En trend på internett er å markedsføre gamblingprodukter som om det skulle vært opsjoner, og selv om det ikke er noe feil i disse i utgangspunktet, er det svært vanlig at denne typen opsjonshandel tilbys av useriøse aktører. Gamblig-type-opsjoner er altså ikke nødvendigvis svindel i seg selv, men måten disse finansielle instrumentene tilbys på er gjerne på grensen til svindel eller direkte svindel.

Handel i slike finansielle "gambling-opsjoner" gjøres oppgjøret automatisk, slik at ved utløp av opsjonen så vil man umiddelbart få utbetalt en fast avkastning i kontanter, eller man sitter igjen med ingenting. Gambling og finanshandel kan ha noen felles elementer, men det er slett ikke det samme. Typiske gamblingprodukt-opsjoner har kun har to mulige utfall: "Cash or nothing" som det heter.

Handle vanlige opsjoner hos utenlandske nettmeglere

Velg altså å handle i vanlige opsjoner, eventuelt handel i CFD-er i opsjoner. På dette området finnes det mange gode muligheter, og tilstrekkelig med seriøse nettmeglere som er tilgjengelige fra Norge.

Det finnes mange måter å begynne med opsjonshandel på, men den enkleste måten er kanskje å begynne med å opprette en demo-konto hos en nettmegler, og deretter begynne å prøve kjøp og salg av opsjoner hos denne nettmegleren. Da kommer man raskt inn i både terminologien rundt opsjoner, og man lærer seg hvordan opsjonshandel faktisk foregår.

Her kan du handle opsjoner:

Opsjoner og underliggende verdipapirer

Når man kjøper opsjoner, så får man en rettighet til å kjøpe et underliggende verdipapir.

Noe underliggende i denne sammenheng, altså et underliggende verdipapir, er for eksempel en aksje, valuta, råvare eller indeks.

Opsjoner er et derivat, det betyr at det er et finansielt produkt som avhenger av et annet finansielt produkt, eller en annen aktiva.

Varigheten på en opsjon er variabel. Enkelte typer opsjoner er 60-sekunders opsjoner, andre kan vare i flere uker. Varigheten er det du selv som bestemmer, ved å velge hvor lang utløpstid opsjonen skal ha. Dette definierer du når du kjøper en opsjon.

Spesialiser deg på ett enkelt underliggende aktiva, for eksempel en aksje, og handler opsjoner relatert til dette. Husk også at du alltid må forstå det du investerer i, om du ønsker å drive trading seriøst. Ikke la trading ende opp som gambling, det vil du alltid tape penger på til slutt.

Nettmegler som tilbyr handel i opsjoner

Når du handler opsjoner er det også viktig å være klar over at det er store kvalitetsforskjeller blant nettmeglerene. Det finnes mange opsjonsmeglere, men ikke alle tilbyr handel med et stort utvalg opsjoner.

I denne listen over nettmeglere finner du de mest populære nettmeglerene som tilbyr blant annet opsjonshandel, samt mange andre finansielle instrumenter. Bruk alltid en regulert nettmegler, men det er ikke nødvendig å begrense seg til norske nettmeglere. De nettmeglerene med de beste handelsverktøy er gjerne større meglerforetak basert i utlandet et sted, men dette er naturligvis en smakssak.

Et godt tips er å prøve mange forskjellige nettmeglere til å begynne med, og teste ut demo-handelskonto hos flere nettmeglere som tilbyr dette.

Hvordan du lykkes med opsjonshandel i Norge

Det er visse ting du må være klar over for å tjene penger på opsjoner. Alle som har hatt suksess med handel i opsjoner, har lykkes fordi de har lært seg å kjenne det underliggende aktiva først. Du må forstå hva du investerer i før du kjøper eller selger noe, dette er en regel som gjelder alle investeringer.

Du må som sagt bli en spesialist på det underliggende verdipapiret. Vi foreslår at du studerer de nettmeglerene i listen til høyre, og finner ut hvilke opsjoner de tilbyr, og hva som er det underliggende verdipapiret for disse opsjonene. Det er som regel aksjer, valuta og råvarer det går i, og noen tilbyr også indeksopsjoner.

Ikke bli lurt til å tro at det er enkelt å tjene penger på handel med opsjoner, for det er det nemlig ikke. Som med alt annet, kreves det kunnskap om aktiviteten, og skal du lykkes med opsjonshandel må du først forstå markedet og mekanismene i det.

De fleste eksperter har gjerne hundrevis av aksjer eller andre verdipapirer og aktiva de må studere, og de rekker aldri å sette seg veldig godt inn i en aksje. Det kan du gjøre, og det er faktisk en mulighet for at også privatpersoner lykkes med kjøp og salg i opsjoner. Det er ikke bare "ekspertene" som kan oppnå suksess. Ekspertene må følge med på veldig mye på samme tid, men du kan følge med på kun ett underliggende verdipapir, og da bli veldig godt informert om dette. Det er en mulighet og en styrke som private investorer har, spesielt de som har opsjonshandel som hobby.

Med andre ord skal det være store muligheter innen opsjonshandel også for retail-tradere. Finn ett underliggende aktiva som du spesialiserer deg i, og kjøp opsjoner hvor dette aktivum er det underliggende.

Opsjonshandel i Norge

Opsjoner kan handles også i Norge. Mange foretrekker likevel å benytte utenlandske nettmeglere, siden utvalget blant norske nettmeglere kan være noe begrenset. Dessuten gir det flere valgmuligheter om du også velger å handle via utenlandske nettmeglere.

Rapportering av skatt ved handel hos utenlandske nettmeglere

Skatterapportering er ikke noe problem, om du velger en seriøs nettmegler fra utlandet, de populære nettmeglerene som tar i mot mange kunder fra Norge har automatisert prosessen med å lage de nødvendige dokumenter som kreves for skattemeldingen, og da blir det tilnærmet like enkelt å handle fra utenlandske nettmeglere som hos de norske.

Opsjonshandel hos meglere med kontor utenfor Norge

Du trenger altså ikke begrense deg til norske foretak om du ønsker å handle opsjoner. Som vi har sett er det mange fordeler ved å velge utenlandske nettmeglere, spesielt med tanke på at det er mange flere aktører å velge blant og du får et bredere og bedre tilbud. Prismessig er det gjerne gunstig å velge utenlandske nettmeglere, og ikke minst om vi ser på handelsprogramvaren og handelsmuligheter generelt. Om ikke annet er det verdt å vurdere muligheten å benytte en utenlandsk nettmegler for opsjonshandel, da tilbudet her gjerne er mye bredere og omfatter flere underliggende verdipapirer.

Opsjonshandel kan være billig om du gjør det på den riktige måten, men velger du en useriøs nettmegler vil pengene være tapt allerede ved innskudd. Det er faktisk så ille om du skulle velge feil megler. Det som kreves er at du setter deg inn i hva du handler, og når du er rimelig sikker på at du vet hvor kursen (prisen) til det underliggende aktiva skal ta veien i en bestemt periode, så er det bare å laste opp med opsjoner.

Dette er den enkle oppskriften på å bli rik på opsjoner - men forvent ikke at det skal bli så veldig lett. Litt utfordrende må det selvsagt være, hvis ikke hadde alle blitt rike på dette.

Hvordan lykkes med opsjonshandel

Det er mulig for retail-tradere å tjene penger på opsjonshandel, men de fleste taper penger. Kanskje nettopp fordi de tror det vil være veldig enkelt å lykkes, noe det altså ikke er. Kunnskap om opsjoner og markedet er avgjørende for suksess. Med den rette instillingen er det mulig å lykkes, men ikke uten at man først hat tilegnet seg nødvendig kunnskap. En demo-konto er en gunstig måte å starte for begynnere, der man kun risikerer å tape fiktive demo-penger. Alternativt kan man begynne med et lite beløp som man har råd til å tape, og som man anser å være "skolepenger" eller en avgift man betaler for å lære seg opsjonshandel.

Start med små beløp eller en demo-konto

Vi anbefaler at du øver deg mye med små beløp før du begynner å investere stort. For å hjelpe deg å komme raskt i gang har vi listet opp de beste og mest populære tjenester på nett som tilbyr handel med opsjoner, opsjonsderivater eller CFD-handel med opsjoner.

Med en gang du har valgt en nettmegler fra denne listen, vil du se hvilke tilgjengelige handelsformer, entern opsjonshandel eller CFD-handel med opsjoner, som finnes. Når du har opprettet en handelskonto kan du velge en opsjon fra denne listen som du ønsker å spesialisere deg på. Alt handler om å øve seg. Det du må ha av teknisk informasjon vil nettmegleren din gi deg, og her får du også råd om hvordan du utvikler din egen profitable strategi.

Sett i gang og øv deg nå, finn en nettmegler fra listen og du kan begynne å forme din egen strategi og tjene penger på denne. I lengden hjelper det ikke å kopiere andre tradere om du ønsker å tjene penger, du må ha din egen strategi, og derfor er det så viktig å øve seg. Velg en nettmegler, begynn å trene på en bestemt opsjon, og du kan være på veien til å tjene penger og bli rik raskere enn du noensinne kunne forestille deg.

Anbefalt handelstjeneste

Anbefales: eToro tilbyr investering i aksjer, trading med CFD-er og forskjellige underliggende aktiva. Populær nettmegler i Norge, med millioner av tradere globalt. Besøk eToro hjemmesiden eller prøv deres gratis demo.

Handle opsjoner med CFD-er Prøv opsjonshandel nå

Handle opsjoner på nett

Hvordan handle opsjoner, en praktisk innføring

Bli kjent med hvordan opsjonshandel med CFD-er utføres i praksis via en nettmegler. Vi benytter Plus500, og ser her på hvordan du kan handle opsjoner med CFD-er hos denne nettmegleren.

Hva er opsjonshandel

Hva er opsjonshandel

Les vår guide til opsjonshandel, og start å handle med opsjoner.

Hva er en opsjon

Hva er en opsjon?

Opsjon er en rett til å kjøpe eller selge et verdipapir til avtalt tid og pris.

Skatt på opsjoner

Skatt på opsjoner

Det er skatt på opsjoner, men forholdsvis gunstig i forhold til skatt på lønn.

Derivater

Derivater

Derivater er verdipapirer der gevinsten eller tapet beror på utviklingen i det underliggende verdipapiret.

Opsjonsordboken

Ordbok om opsjoner

Liste med forklaringer til vanlige ord og uttrykk for handel med opsjoner.